Jumaat, Julai 23, 2021
   
Text Size

 

PUAN HAJAH MINAH BINTI AHMAD

 

Anak kelahiran  bumi Hang Tuah. Dilahirkan di Batu 5, Bukit Rambai Melaka pada tanggal 14 Oktober 1962. Beliau ialah anak ke sembilan daripada 14 orang adik beradik. Ayah bekerja sendiri dan ibunya seorang surirumah. Semasa kecilnya di besarkan oleh ibu kerana ayahnya meninggal semasa beliau berumur 7 tahun. Dalam keperitan hidup beliau terpaksa menjual kuih ke sekolah untuk  membeli buku dan  keperluan sekolah. Dalam perit jerih menimba ilmu dan mencari rezeki demi sesuap nasi , beliau sentiasa berusaha untuk belajar bersungguh-sungguh bagi mengubah nasib keluarga. Kejayaan  ahli keluarga yang dapat melanjutkan pelajaran ke seberang laut menjadikan motivasi dalaman bagi beliau untuk menjejaki langkah ke menara gading.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Bukit Rambai, kemudian ke Sekolah Menengah Tanjung Keling(Sri Tanjung) , Ke SMK Munsyi Abdullah dan seterusnya ke SM Sains Melaka( Mozac). Melanjutkan  pelajaran ke UTM Jalan Semarak  dalam bidang sains serta  pendidikan. Kegiatan  kokurikulum yang diceburi di peringkat sekolah adalah bolajaring dan sukan olahraga terutama acara padang hingga ke peringkat daerah dan negeri. Semasa di Universiti beliau sangat aktif dalam persatuan Mahasiswa Islam UTM dan seringkali mengikuti kursus kesedaran Islam dan juga program Khidmat Masyarakat yang dianjurkan oleh pihak universiti. Beliau masih terlibat dalam kerja kemasyarakatan apabila meneraju pertubuhan Wanita NGO di peringkat Negeri Sembilan.

Sebagai guru , beliau telah berkhidmat di Maktab Sultan Abu Bakar Johor Bahru, SMK Skudai, Johor Bahru dan seterusnya ke sekolah Teknik Tuanku Jaafar Seremban dengan jawatan terakhir beliau sebagai Guru Penolong Kanan hingga 31 Disember 2017. Pada 2 Januari 2018 beliau telah berpindah ke Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja sebagai Pengarah. Selama berada  lebih daripada 30 tahun dalam bidang pendidikan, banyak pengalaman pahit manis telah dilalui bersama dengan pelajar dan rakan sejawat. Semua pengalaman dan cabaran dapat dihadapi dengan tabah . Kegigihannya menjadi pendorong kepada anak-anak  beliau  sehingga 4 daripada 9 anak-anaknya telah berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negeri. Beliau telah mendirikan rumahtangga  selama 26 tahun dengan Hj Abdullah Othman, seorang Pensyarah Kanan di UTM  Space International College, Jalan Semarak Kuala Lumpur.  Falsafah hidup beliau “ Di mana ada kemahuan di situ ada jalan”. Jadilah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain dan bekerjalah  untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT.

 

KOLEJ VOKASIONAL DATO' LELA MAHARAJA
71300 Rembau
Negeri Sembilan Darul Khusus
No Tel : +606-6851218
No Faks : +606-6858178

logo

Paparan terbaik menggunakan pelayar Internet Explorer versi 7.0 atau Mozilla Firefox versi 3.0 keatas dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

TALIAN HOTLINE
KHIDMAT PELANGGAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
No Tel : +603-7723 7070
E-Mel : kpkpm@moe.gov.my